Parhaan suorituksen salaisuus

Ymmärrä mikä on oleellista. Sulje muu pois. Keskity oleelliseen. Niin, eihän siinä mitään uutta ollut. Mutta miten itselleen puhuminen liittyy tähän?

Ihminen puhuu itselleen. Sinä puhut itsellesi. Minä puhun itselleni. Jatkuvasti. Arviot vaihtelevat 300:sta 1000:een sanaan minuutissa.

Jos saisit kuulla omaa puhettasi muiden suusta, miten reagoisit?

Sanoilla on valtava vaikutus sinuun. Muiden sanoilla on suuri vaikutus, mutta niin on myös omillasi. Sanat vaikuttavat tunteisiisi, jotka lopulta vaikuttavat suoritukseesi kotona, työpaikalla ja urheilukentällä. Nuo sanat ovat osa asennettasi ja myös vaikuttavat asenteeseesi.

Asenteesi ohjaa keskittymistäsi, joka taas ohjaa tuloksiasi.

Totuudellinen, positiivinen asenne on paras pohja.

Jos olet tyytyväinen ihan perusvarmaan tulokseen, niin älä turhaan pohdi miten puhut itsellesi. Mutta jos tähtäät huipputulokseen, sinun on keskityttävä.

Mitä maailman urheiluhuiput tekevät?

Michael Johnson oli 9 vuotta peräkkäin pikajuoksun ykkönen. Hänellä oli neljä asiaa, joita hän toisti itselleen radalla.

  • Pidä pää alhaalla
  • Pumppaa käsiä
  • Räjähdä
  • Ajattele kuin luoti

Olympialaisissa voit keskittyä kymmeniin tuhansiin katsojiin stadionilla tai miljooniin televisiokatsojiin tai valtavaan meteliin tai … oleelliseen. Michael Johnson keskittyi pitämään pään alhaalla — ei mikään innovatiivinen temppu, mutta hänelle oleellinen. Michael puhui vain itselleen oleellisista asioista.

Serena Williams, vuosien 2002 ja 2009 tenniksen maailmanlistan ykkönen, lukee erien välissä pientä tsemppikorttiaan. Siinä lukee esimerkiksi:

  • ”Sinä pystyt siihen.”
  • ”Kiihdytä mailan päätä.”

Ei siinä ole mitään luovaa tai ihmeellistä. Se on yksinkertaista, se on oleellista. Puolentoista minuutin tauon jälkeen Serena puhuu taas itselleen oleellisista asioista. ”Kiihdytä sitä kärkeä!”

Keskity huippujen lailla

  • Hyvä suoritus — mikä on sille oleellista? Tämä on vaikein askel, tee tämä huolella. Tutki muita, tutki itseäsi.
  • Mikä yhdistää hyviä suorituksia — omiasi tai muiden?
  • Kirjoita vastaus/vastaukset ylös — kirjoita se pienelle kortille tai vaikka käteesi, jotta voit palata siihen myös kesken suorituksen.
  • Keskity tuohon oleelliseen — muu sulkeutuu itsestään pois.

Paras mahdollinen suoritus seuraa, kun keskityt oleelliseen positiivisella, totuudellisella asenteella.

Lähde: Trevor Moawadin (Johtaja / IMG Performance Institute) haastattelu [MeetTheBoss.tv]

3 thoughts on “Parhaan suorituksen salaisuus

Comments are closed.