Olemme uteliaita, eikä tämä piirre häviä ikääntyessä. Erityisesti kaikki kielletty herättää uteliaisuutemme, ja mikä on kiellettyä, on usein myös paheellista. Kielletty on kuin arkku, joka on pakko avata senkin pelossa, että sen sisällä ei ole mitään tai että kyseessä on ansa. Mutta vasta kun arkku on avattu, sen voima lakkaa kiusaamasta mieltämme. Ilman vapautta emme voi aidosti päästää irti paheista.
paheet
Pomon paheet – ja parannuksen portit
Pomoilla on tiettyjä tyyppipaheita. Ne ovat kuin tyyppiviat autoissa: voit lähes luottaa siihen, että joitakin niistä löytyy, kun katsoo ympärilleen – ja peiliin.
Tasa-arvon nimissä todettakoon, että jotkut paheista ilmenevät lähinnä miehissä – siinä pomojen dominoivassa alalajissa. Continue reading
Pahejohtajuus on Perkeleestä
Hyvejohtajuuden toimitus on saanut käsiinsä viestejä hakukoneiden selän takaa, internetin alimmista kerroksista. C. S. Lewisin Paholaisen kirjeopistoa huomattavasti muistuttavista kirjoituksista yksi julkaistaan tässä. Tekstin on allekirjoittanut demoni nimeltä Pora, jonka tehtäviin kuuluu neuvoa nuorempaa pirua Malia kääntämään Suomessa hyvä pahaksi ja paha hyväksi.
Rakas Mali,
Lupasin kirjoittaa sinulle johtajuudesta. Se on niitä asioita, joilla ei pinnalta katsoen näytä olevan välitöntä kytköstä paholaisten Suureen Tehtävään, mutta joka tosiasiassa vaikuttaa vähintäänkin piilevästi kaikkeen Vihollisen operatiiviseen toimintaan ja on siksi tärkeä asia. Continue reading
Mitä tehdä pikavipeille?
Tulisiko pikavipit kieltää? Vippausfirmojen lobbari levittää harhaanjohtavia tietoja, mutta arvostelua ansaitsee myös oikeusministerin työryhmä. Ratkaisuvaihtoehtojen punnitseminen vaatii viisauden hyvettä.
Vuoden kuumiin politiikan puheenaiheisiin kuuluu pikavippien sääntely.
Syksyllä kokoomuksen Sampsa Kataja esitti pikavippien täyskieltoa. Heti perään puoluetoveri Lenita Toivakka tuotti ehdotuksen, jolla rajoitettaisiin pikaluottojen tarjontaa ja korkoja. Molemmat aloitteet keräsivät yli 100 allekirjoitusta, kansanedustajien enemmistön. Aiheesta löytyy lukuisia muitakin kriittisiä aloitteita ja kirjallisia kysymyksiä vuodesta 2005 – eli siitä lähtien, kun pikalainoja on Suomessa tarjottu. Continue reading
Pahan pomon parannus
Paha kapteenina jättää uppoavan laivan ensimmäisenä. Mutta miten käy, kun paha kohtaa hyvän? Nyt mennään iholle.
Tiedän aivan liian hyvin, mitä paha on. Olen nähnyt sen peilistä, liian monesta eri kulmasta, liian monen vuoden ajan. Haluan nostaa sen hetkeksi jalustalle siksi, että ilman arvokasta lahjaa Pahalta en olisi koskaan todella löytänyt Hyvää, hyveitä.
Ilman Pahan lahjaa, sen luomaa kontrastia ja peiliä, hyveet olisivat vain arkisia, leutoja tuulahduksia, lähes itsestään selviä ja helppoja, kuten ilma jota laiskasti hengitämme päivästä toiseen. Continue reading
Ahneus rakensi hiekalle
Forbes.com:ssa rehellinen katsaus ihmisen ahneuteen ja sen seurauksiin.
”What we’re going through is not just a recession, it’s a reset.
Sure, the impact of the crisis is being felt economically, but the root cause isn’t economics, nor is it the failure of free enterprise and capitalism. The problem is the abuse of free enterprise and capitalism–greed.
[…] over the last 20 years we changed [culture] for the worse. We made dumb sexy. We even celebrated dumb.”
Huonot tavat tekevät elämästäsi A) mahtavaa B) tylsää?
Hyve on luonteenpiirre eli teoissa näkyvä hyvä tapa. Mutta entä huonot tavat? Miksi ne ovat huonoja?
New York Timesin bestseller-kirjoittaja Don Miller kirjoittaa tarinoita. Itse asiassa Don Miller kirjoittaa siitä kuinka me kaikki kirjoitamme omia tarinoitamme.
Jos elämäsi olisi elokuva, haluaisitko katsoa sitä? Onko se poskettoman tylsä, tunteeton suoritus, jonka suuri loppukohtaus, grande finale, on suuri vain koska se on vihdoinkin tarinan loppu? Continue reading
Drucker: Johtajuus ja sen tehokkaat tappajat
Bill Cohen on kasannut Peter Druckerin ajatukset johtajuudesta yhdeksi kirjaksi, joka sisältää mm. listan luonteenpiirteistä, jotka tappavat todellisen johtajuuden takuuvarmasti.
”Drucker hoped, writes Cohen, “that by making these traps explicit he could help leaders avoid falling into them.” Cohen gathered Drucker’s thoughts about these shortcomings together and categorized them as the seven deadly sins of leadership”
The Seven Deadly Sins of Leadership. [Leading Blog]