Kehosi on tarinasi

Vaikka mieli on muille salainen ja alati muuttuva, ainoastaan se voi kertoa kehon tarinan. Keho pelkästään on, se ei selitä. Tällainen rehellisyys on useille epämiellyttävää hieman alastomuuden tavoin. Kyse on oikeastaan luonnollisuudesta, sellaisesta, jonka olemme pitkälti menettäneet. Nykyihmisestä tulee ihminen vasta sen jälkeen, kun keho ja mieli ovat taipuneet vallitsevan kulttuurin muotoihin, kun meidät on tuotteistettu.

Continue reading

Jorma Ollila ja Nokian salaisuus

Kuinka huippujohtaja tekee päätöksiä? Paneutuminen Nokian menestysvuosiin paljastaa, että isot ja onnistuneet ratkaisut tehtiin toimintamallilla, jota vähemmän kultivoitunut kansanosa kutsuu perstuntumaksi.

Viime vuosina lehdet ovat tulvineet teorioita siitä, mikä romahdutti Nokian. Johdon ylimielisyys. Organisaation kankeus. Päätöksenteon matriisirakenne. Luovuuden puute. Kallasvuo. Hitaus lukea kuluttajien mieltymyksiä. Ja niin edelleen.

Yhtä lailla meillä on selityksiä sille, mikä nosti Nokian maailman huipulle. Eritoten pidämme teoriasta, jonka mukaan kaiken takana oli suomalaisen insinöörin nerokkuus ja sitten se kuuluisa ”dream team”, joka valjasti kaiken mahtavaksi liiketoiminnaksi.

Mutta kuinka luotettavia ylipäänsä mitkään selitykset ovat?

Continue reading

Mistä Malcolm Gladwellille maksetaan?

Jyväskylän Nordic Business Forumin tähdeksi vuonna 2013 kohosi kanadalainen Malcolm Gladwell. Gladwellin suosion salaisuus on hänen kertojantaitonsa. Hän osaa pukea viestinsä erehtymättömän tarkasti muotoon, jota aivomme rakastavat eniten: kiehtoviksi, kutkuttaviksi tarinoiksi.

Nuorten yrittäjien superhanke, Nordic Business Forum, kokosi syyskuussa taas kerran Jyväskylään tuhatpäisen yleisön. On hämmästyttävää, miten arvostettu instituutio NBF:sta on kasvanut vain muutamassa vuodessa. Vielä hämmästyttävämpää on, että konsepti saatiin käyntiin Jyväskylän kokoisessa kaupungissa, tuntien päässä pääkaupungista.

Continue reading

Miksi ulkonäkö on jalkapallovalmentajalle tärkeämpi kuin valmennustaito?

Luulitko olevasi jalkapallotuntija? Tosiasiassa tilastotiede on osoittanut, että monet tietämämme kovat jalkapallofaktat ovat täyttä legendaa.  Samalla paljastuu, että ihmisen kivikautiset aivot rakastavat tarinoita – joskus enemmän kuin tosiseikkoja.

Chelsean kapteeni John Terry asettelee palloa rangaistuspilkulle. Äärimmäisen tasaväkisessä mestarien liigan finaalissa on ratkaisun hetki: jos Terry ampuu sisään joukkueensa viidennen rangaistuslaukauksen, Chelsea voittaa ja alkaa hullu juhlinta.

Continue reading