Mikä on elämäsi ihmearvo?

Muistan joskus lukeneeni sanonnan, jonka mukaan ihmeitä ei ole olemassakaan, on vain hämmästyneitä ihmisiä. Maistele sitä hetki, mieti miltä se tuntuu: ”Ihmeitä ei ole olemassa, on vain hämmästyneitä ihmisiä.”

Aika masentava ajatus, eikö?

Mutta eikö se tietyllä tapaa mene näin? Ihmeeseen ei vaaditakaan varsinaisesti mitään ihmeellistä, tarvitaan vain joku hämmästymään.

Annan esimerkin: Kuvittele kulkevasi älypuhelin kourassa 2000 vuotta ajassa taaksepäin. Etsit nuoren puusepän käsiisi, pysäytät hänet, otat kännykän esiin, painat mitä tahansa nappia, ja valo syttyy. ”Se on ihme!”, huudahtaa puuseppä. Hän hämmästyy, sinä et. Hän näkee ihmeen, sinä et.

Continue reading

Onko meistä jokaisella erilaisia naamioita – ja voiko niitä saada tasapainoon?

Kiristin vielä viimeisen kerran kypärää ja laitoin hanskat käteen. Sydän hakkaa jännityksestä ja kertaan vielä mielessä äsken saamiani ohjeita. ”Mitä mä oon oikein tekemässä?” hämmästelen itsekseni.

Olin Boliviassa vuoren päällä pyörän selässä, valmiina laskemaan maailman vaarallisimmaksikin tituleerattua Death Roadia. Vielä muutama vuosi taaksepäin tie oli auki liikenteelle, ja niin turisteja kuin paikallisiakin kuoli täällä vuosittain keskiarvolla 300. Hiekkatie jyrkänteen reunalla on arviolta parin metrin levyinen, toisen käden puolella kallion seinämä ja toisella puolella parin kilometrin tiputus varmaan kuolemaan. Kuulemma edellisellä viikolla joku ajoi ulos tieltä. Continue reading

Strateginen ajattelu – saisiko olla ihan henkilökohtaiseen arkikäyttöön?

Aleksanteri Suuri ei käynyt koulua, vaan oli kotiopetuksessa. Hänen kotiopettajansa oli? Aristoteles. Aivan, Aristoteles.  Samaan aikaan kun muut lapset opettelivat laskemaan ja pelaamaan jalkapalloa välitunnilla, Aleksanterille opetettiin jotain, jonka avulla hän tulisi syöksemään kuninkaita vallasta ja valloittamaan melkein koko Euroopan. Hänen vähintäänkin erittäin pätevä opettajansa oli päättänyt opettaa pojalle strategista ajattelua.

On mielenkiintoista ajatella, olisiko Aristoteles yhtä tunnettu pelkästään ajatuksistaan, ilman Aleksanteri Suurta ja hänen saavutuksiaan?

Tyypillisesti ihminen ajattelee taktisesti. Taktisesti ajatteleva ihminen toimii parhaaksi näkemällään tavallaan, omaa etuaan ajatellen, vallitsevan tilanteen mukaisesti. Strateginen ajattelija sen sijaan luo haluamansa tilanteen. Continue reading